Osvětlení kuchyně

Osvětlení kuchyně: triky, jak se vyhnout chybám.

Kuchyně je jednou z nejvíce obývaných místností v domě, a proto je důležité její správné osvětlení! Ráda bych se tomu v tomto krátkém článku věnovala, a dala vám pár rad a triků, jak osvětlení do kuchyně vybírat, aby výsledkem bylo prostředí dokonale funkční a atmosférické.

Pokaždé, když se přistihnu při zařizování kuchyně, zásadní roli hraje design jejího osvětlení, který vzhledem ke svým zkušenostem, dnes řeším již snadno.

Navzdory důležitosti kuchyně v domácnosti je to stále místo, kterému většina lidí nevěnuje velkou pozornost.

Zdroj: Febal Casa: cucine, arredi moderni e mobili italiani di Design

Osvětlení kuchyně: jaká světla potřebujeme…

Skutečným tajemstvím správného osvětlení kuchyně je použití dvou typů světel. Jako v každé místnosti v domě a v bytě, i v kuchyni je nutné zajištění dostatku okolního světla.

Tohoto typu osvětlení lze dosáhnout bodovými světly zapuštěnými do stropu, ty mají schopnost osvětlit celé prostředí zcela vyváženým způsobem.

Za druhé je také nutné zajištění funkčního světla, schopného přesně osvětlit hlavní pracovní oblasti, jako je pracovní plocha a varná plocha, bez obtěžujících stínů.

Tento typ světla, který je důležitý pro vykonávání našich každodenních činností, které se v kuchyni odehrávají, lze vytvořit pomocí přesných světel, nejlépe umístěných pod skřínkami tak, abychom na sebe během práce nezastínili.

Osvětlení jídelního stolu

Jednou z nejdůležitějších věcí při výběru osvětlení kuchyně, je osvětlení jídelního stolu. Existuje více možností, například:

  • jedna nebo více závěsných lamp ve středu stolu;
  • jeden nebo více reflektorů umístěných ve středu stolu, vyznačující se úzkým paprskem světla schopným koncentrovat světlo do určitých bodů stolu.

Při využití jedné z těchto možností dojde k více než dostatečujícímu osvětlení stolu, zvláště pokud máte kuchyň propojenou s obývacím pokojem.

Osvětlení kuchyně s ostrůvkem

Pokud máte (nebo chcete!) kuchyň s ostrůvkem, důležitou roli hraje ambientní osvětlení.

Ostrůvek se může využít různými způsoby, dají se do něj umístit některé spotřebiče, a proto vyžaduje zvláštní pozornost. Zde jsou opět některé z možností:

  • použití jednoho nebo více stropních bodových svítidel s úzkým paprskem světla;
  • použití jedné nebo více závěsných lamp;
  • instalace stropního nebo deskového odsavače par s integrovaným světlem, schopného dokonale osvětlit minimálně varnou desku.
Zdroj:www.svepomoci.cz
Zdroj: https://www.svepomoci.cz/
Zdroj: http://www.svepomoci.cz

Světlo nad pracovní deskou

Vzhledem k tomu, že kuchyně je čistě provozní prostředí, kde se krájí, mixuje, hněte (a mnohem více), musí být pracovní desky vždy dokonale osvětlené, bez nepříjemných zastíněných ploch.

Často se stává, že kvůli špatnému návrhu osvětlení dojde k tomu, že světla nejsou přesně nastavena a pouze směřují k pracovní desce, místo toho, aby se nacházely nad ní: v tomto případě pak světla vytváří stíny.

Tomuto se doporučuji silně vyvarovat a raději se rozhodnout pro funkčnější LED pásek umístěný pod nástěnné skříňky.

Svítidlo pod skříňku může být integrováno do skříňky již během fáze výstavby kuchyně nebo může být umístěno později pomocí externího připojení: estetika bude trochu jiná, ale výsledek z funkčního hlediska se nezmění.

Zdroj: http://www.svetla24.cz
Zdroj: http://www.svetla24.cz
Zdroj: http://www.svetla24.cz
Zdroj: http://www.svetla24.cz

Tyto jednoduché triky platí pro jakýkoli typ prostředí od malé kuchyně až po velkou.

Jak jsem napsala, velkou roli hraje pod-skříňové osvětlení; ale pokud máte (nebo si vybíráte) kuchyň bez nástěnných skříněk, naplánujte si instalaci bodových světel přímo nad pracovní desku nebo myslete na umístění průběžné police, pod kterou nainstalujete LED pásek.

Poslední mou radou je věnování pozornosti intenzitě světla.

Snažte se vždy volit stmívatelná světla, abyste si jejich intenzitu mohli upravit podle potřeby, zvláště pokud zvolíte černou nebo šedou kuchyni, která zachytí více světla než bílá kuchyně.

Takže shrnutí závěrem…. 

Jak vybírat osvětlení?

Pokud se chystáte nakoupit osvětlení do kuchyně, naplánujte si dobře jeho umístění. Rozhodně by osvětlení kuchyně nemělo končit u výběru jednoho svítidla. Když nakombinujete přídavná světla s hlavním osvětlením, budete se v kuchyni cítit opravdu dobře a práce vám půjde pěkně od ruky. Zvláštní pozornost by měla být věnována osvětlení jídelního stolu, kde si budete vychutnávat svá jídla, kuchyňské linky nebo ostrůvku, kde bude probíhat vaření, a kde strávíte nemálo času. Klaďte důraz na osvětlení těchto ploch světly vyšší intenzity. Na práci potřebujete dobře vidět. Osvětlení s příliš nízkým výkonem by nemuselo být dostačující, naopak hodně intenzivní jasné světlo by zase mohlo udělat více škody než užitku a při práci vás nepříjemně oslňovat. Nezapomeňte zvolit také vhodnou barvu světla, do kuchyně se hodí svítidla s denní bílou teplotou světla okolo 4000-5000K.

Jaký mám zvolit výkon světla?

Co se týká výkonu, je v kuchyni dobré vsadit spíše na svítidla se středním či vyšším výkonem. Pokud si nejste jistí, jaký počet a výkon svítidel do kuchyně zvolit, můžete si pomoci jednoduchým výpočtem. Doporučuje se, aby se celkový výkon instalovaných svítidel v kuchyni pohyboval okolo 3-4W/m2 podlahové plochy. Pokud má vaše kuchyň například podlahovou plochu 12 m2, měl by se celkový výkon svítidel pohybovat v rozmezí 36-48W. Určitě se v rámci kuchyně nesoustřeďte pouze na jedno svítidlo. Stejně jako v ostatních místnostech, i v kuchyni platí, že je lepší použít více svítidel s menším výkonem, abyste dosáhli optimálního rozložení a rovnoměrnosti osvětlení. Tím zamezíte vytváření nepříjemných stínů a odlesků. Pokud se rozhodnete osvětlit kuchyňskou linku pomocí LED pásku, určitě sáhněte po variantě s výkonem minimálně 12W/m.

Doufám, že pokud momentálně osvětlení v kuchyni řešíte, nebo jej budete řešit, jsem vám tímto článkem trochu pomohla.

Doporučení, kde pořídit….

Vím, že je těžké se rozhodnout, kde začít s pořizováním. proto se doporučuji mrknout zde, na svetla24.cz.

Mají neskutečný výběr svítidel, a to jak v stylech, provedeních, kombinacích, značek… No prostě opravdu mega výběr. Světla jsou velice kvalitní a výhodou je možnost vrácení zdarma do 50 dnů. Tedy měli byste mít dostatek prostoru na jejich vyzkoušení.

Přeji hodně štěstí s výběrem, v případě nouze jsem vám velmi ráda k dispozici.

Zdroj: http://www.svetla24.cz

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *